Ainutlaatuista tuotantoa

 

Rypsiporsas® kasvaa kymmenellä tarkkaan valitulla suomalaisella kotitilalla. Tilat noudattavat ainutlaatuista rypsiin perustuvaa ruokintaohjelmaa, jonka seurauksena osa porsaan kovasta rasvasta korvautuu pehmeällä, hyvällä rasvalla. Tuotannon tulee täyttää tiukat eläinten hyvinvoinnin kriteerit. Terveen ja tyytyväisen porsaan tunnistaakin siitä, että karva kiiltää ja saparo on terhakkaasti kiehkurassa.

 

Lue lisää >

kuva_kaisti.jpg

”Possun pitää saada tarpeeksi pitkään rypsiöljyä, jotta rasvan muutos tapahtuu ruhossa. Joulukinkkua kun paistaa, niin siinä sen rasvan pehmeyden huomaa. Tumpelokaan ei saa Rypsiporsaan kinkusta liian kuivaa – se ei vaan kuivu.”

Sari Harjunmaa, Rypsiporsas® -tuottaja

Kaistin tila

Kaistin kotitilalla Huittisissa panostetaan eläinten hyvinvointiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Rehun vilja ja virikkeeksi annettava sinimailanen kasvavat tilan omilla pelloilla. Porsaat saavat leikkiä paikallisen yrityksen toimittamilla pahviputkilla. Sikala lämpiää pääosin possujen omasta lannasta talteenotettavalla lämmöllä. Lämmönotossa jäähtyneestä lannasta vapautuu vähemmän ammoniakkia eikä se houkuttele kesäisin kärpäsiä. Tämä parantaa huomattavasti sikalan ilmanlaatua ja viihtyvyyttä.

alakukun_tilayhtyma.jpg

”Kun ostan sikaa kaupasta, niin otan tietenkin Rypsipossua. Meillä syödään paljon porsaan suikaletta, se on helppo heittää pannulle ja nopea tehdä.”

Matti Ropilo, Rypsiporsas® -tuottaja

Alakukkun tila

Vampulassa sijaitsevalla Alakukkun tilalla on harjoitettu toimintaa jo vuodesta 1540, kahdeksassatoista sukupolvessa. Sikoja tilalla on pidetty kaiken aikaa, niin kuin maatiloilla perinteisesti. Rypsiporsas® -lihan tuottajiksi tilalla ryhdyttiin heti kun Rypsiporsas® lanseerattiin. Rehuvilja kasvaa tilan pelloilla eikä ostoviljaa ole käytännössä ollenkaan. Matti Ropilo pyörittää tilaa omin voimin, tosin omista pojista saa silloin tällöin kiireapua. Yhdenkin miehen voimin tuotanto pyörii tasaisen varmaan tahtiin.

potra_oy.jpg

”Elukoitten kanssa on kiva toimia. Ne on niin aitoja. Kun näkee, että ne nauttii jostain, niin tulee itsellekin hyvä mieli.”

Leena Suittio, Rypsiporsas® -tuottaja

Potra

Huittisissa sijaitseva Potra on varsinainen porsaiden hyvinvoinnin edelläkävijä. Sikalassa on lämmön talteenottojärjestelmä, joka paitsi lämmittää sikalaa, myös parantaa huomattavasti sen ilmanlaatua. Viriketoiminnaksi on muun muassa tehty omasta metsästä koivuklapeja, joita possut käyttävät pureskeluun ja leikkimiseen. Porsaille viedään myös sanomalehtiä, ja ne kuulemma luetaan erittäin tarkasti. Sikalassa on sumutusjärjestelmä, jota käytetään siivoamisen helpottamiseen ja kesäisin ilman viilentämiseen. Lämpimällä säällä annetaan possuille raikastava suihkaus, joka samalla puhdistaa ilmaa pehkuista nousevasta olkipölystä.

HK-polaroid-onnelat-bg.png

”Itse olen suuri pekonin ystävä, mutta joulukinkussa se ero tavalliseen porsaanlihaan on ihan selkeä. Ja jopa niillä taidoilla, jotka mulle on kokkaamiseen suotu, on helppoa saada mureaa ja maistuvaa grillissä.”

Marko Onnela, Rypsiporsas® -tuottaja

Onnelan tila

Onnelan tila on ensimmäinen tila, jossa Rypsiporsasta on tuotettu maatilamittakaavassa. Onnelan tila on myös siitä erityinen, että kaikki rehuainekset tuotetaan siellä itse tai yhteistyössä lähialueen viljelijöiden kanssa, rypsistä lähtien. Onnelan Rypsiporsaat syövät siis aitoa lähiruokaa. Omavaraisuus jatkuu lämmityksessä: sikala lämpenee oman metsän puuhakkeella. Viriketoimintaa Marko pitää tärkeänä, koska sika on älykäs eläin ja vaatii haasteita. Joka päivä ei voi tarjota samaa, vaan aina pitää löytyä uusia konsteja takataskusta. Eläinten kanssa viihtyvä Marko työskentelee tilalla vaimonsa ja yhden työntekijän kanssa, mutta kuulemma tytär ja kaksi poikaakin ovat seuranneet touhua sen verran, että osaavat hommat varmasti sitten aikuisina.

ilmajoki.jpg

”Meitä kiinnosti Rypsiporsaassa se, että se oli uusi innovaatio. On hieno juttu, että lihan laatua kehitetään terveellisempään suuntaan.”

Mari Lahti, Rypsiporsas® -tuottaja

Lahden tila

Lahden tilalla Ilmajoella Rypsiporsaita hoidetaan Mari ja Hannu Lahden yrittäjäperheen voimin, mutta taustalla vaikuttaa myös vahva yhteistyöverkosto. Kasvatettavat porsaat on ostettu jo yli 20 vuoden ajan samalta tutulta porsastuotantotilalta. Lanta levitetään omille ja lähialueiden sopimusviljelijöiden pelloille avittamaan rehuna käytettävien ohran ja rypsin kasvua. Porsaiden hyvinvoinnista ja viihtymisestä huolehtiminen on aina ollut Lahden tilalla ykkösasia, ja syksyisin pelloilta kerätäänkin runsaasti olkia porsaiden virikkeeksi.

vahajoen_tila.jpg

”Oon aina tykännyt kehittää tätä sikataloutta. Välillä ihmettelen, kun teen lauantai-iltaisin sikalassa vihellellen töitä, että on tämä edelleen kivaa hommaa, vaikka on jo 30 vuotta takana.”

Jukka-Pekka Sampolahti, Rypsiporsas® -tuottaja

Vähäjoki

Jukka-Pekka Sampolahti jatkaa vanhempiensa toimintaa Vähäjoen tilalla. Tila syntyi vuonna 1939, kun se lohkaistiin Jonkan kartanosta. Rypsiporsasta tilalla on tuotettu sen lanseerauksesta lähtien. Osittain kipinän toimintaan sytytti Jukka-Pekan vaimo, joka terveydenhuollon ammattilaisena oli kiinnostunut Rypsiporsaan pehmeästä rasvasta. Jukka-Pekka päätti kokeilla uutta ja mielenkiintoista juttua. Sama kokeilu jatkuu edelleen hänen ja kahden työntekijän voimin. Vaikka omaakin virtaa vielä riittää, niin seuraava polvi on tulossa remmiin lähivuosina.

HK-polaroid-porkit-farm-bg.png

”Mahdollisuutta alkaa Rypsiporsas® -tuottajaksi tarjottiin kun lihasikala valmistui. Se tuntui houkuttelevalta siinä vaiheessa, koska se oli erikoisuus. Ja olen ollut tyytyväinen.”

Jarmo Onnela, Rypsiporsas® -tuottaja

Lehtovaaran tila

Niinijoella sijaitsee Lehtovaaran tila, jossa tuottajana työskentelee Jarmo Onnela. Vanhalla sukutilalla on ollut toimintaa jo vuodesta 1701 lähtien, mutta porsaiden parissa on touhuttu vuodesta 1997. Rypsiporsas® -tuotantoon tilalla lähdettiin vuonna 2010, kun varsinainen lihasikala ja oma rehustamo valmistuivat. Nykyään puolet rehuviljasta tulee omilta pelloilta, loput ostetaan naapureilta. Jarmon lisäksi tilan sikalassa työskentelee yksi työntekijä – ja oma perhe sen, minkä ehtivät.

HK-polaroid-Ollin-tila-bg.png

”Halu tuottaa ihmisille ruokaa – se on se, mistä tykkään. Siinä tulee olo, että omalla työllä on tarkoitus. Syöminen on kuitenkin kaikille välttämätöntä, joten oma työ täyttää tämmöisen elinehdon.”

Heikki Virtanen, Rypsiporsas® -tuottaja

Ollin tila

Ollin tila pyörii halusta tuottaa suomalaisille hyvää ruokaa. Rypsiporsas® –tuottajaksi ryhdyttiin myös, koska Rypsiporsas® tuntui erikoistuotteena kiinnostavalta, ja päätökseen ollaan oltu tyytyväisiä. Tila on sukutila, jossa työskentelee Heikki Virtanen veljensä kanssa. Heidän isäpappansakin on touhussa mukana vielä melkein joka päivä, vaikka sukupolvenvaihdos on jo tehty. Tilalla työskentely kuuluukin melkein verenperintöön, sillä Ollin tilalla on harjoitettu maanviljelystä aina 1500-luvun puolivälistä asti.

Rypsiporsas® syö vähän parempaa

On erityisen tärkeää, että porsaat saavat rehua juuri oikean määrän. Sillä taataan, että Rypsiporsas® -liha täyttää ainutlaatuisen lupauksensa: kaksi kolmasosaa sen rasvasta on pehmeää rasvaa. Rypsiporsas® syö maailman tarkimmin valvottua rehua, joka koostuu lähipeltojen viljasta, rypsistä, herneestä ja härkäpavusta. Rehun koostumusta ja menekkiä seurataan tilojen omavalvonnalla sekä säännöllisillä testeillä. Jos porsas ilmoittaa, että ruoka ei maistu, silloinkin reagoidaan heti.

 

Lue lisää >

Vastuullisuutta ja valvontaa

Porsaiden ruokinnassa huomioidaan aina kasvuvaihe ja ravinnontarve. Näin luodaan edellytykset hyvälle terveydelle ja vähennetään mahdollisten antibioottien tarvetta. Porsaiden rehu ei sisällä kasvunedistäjiä tai hormoneja. Rehu on myös GMO-vapaata.

Porsaiden hyvinvointia seurataan tilakohtaisesti kansallisen porsaiden terveydenhuoltojärjestelmän (SIKAVA) toimesta. Seurantaan on sisällytetty myös kansainvälisen Welfare Quality -ohjelman kriteerejä. Terveydenhuoltokäyntejä tekevät eläinlääkärit on koulutettu kattavasti valvomaan seurantakriteereiden täyttymistä. Jos kriteerit eivät täyty, tuottajan tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin tai teurastamo lopettaa teuraiden oston ja tuotantosopimus voidaan purkaa. Vastuullisesti tuotetun porsaanlihan tunnistaa Laatuvastuu-leimasta. 

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.