Vielä pari sanaa lihasta.

Lihaan ja sen valmistamiseen liittyy paljon termejä, jotka eivät välttämättä ole aivan itsestään selviä. Oheiseen sanastoon on kerätty yleisimpiä termejä, joiden hallitsemisesta on hyötyä liharuokia valmistettaessa.

Chateaubriand

Naudan sisäfileen keskiosasta leikattu paksuhko pihvi, josta riittää syötävää kahdellekin

Coeur de filet

Naudan sisäfileen keskiosa

Confit

Lihaa (yleensä vaaleaa) joka on kypsennetty omassa rasvassaan

Consommé

Kirkas lihaliemi

Entrecote

Toiselta nimeltään välikyljys. Naudan ulkofileen jatkeesta eli ruhon etupäästä leikattua runsasrasvaista lihaa. Käytetään yleensä pihveiksi leikattuna

Filet mignon

Pieni pihvi naudan sisäfileen kapenevasta päästä. Annoksessa 2-3 kpl Flambeerata Liekittää ruokaa vahvalla alkoholijuomalla

Fondi

Voimakas liemitiiviste

Freesata

Ks. kuullottaa

Gratinoida

Kuorruttaa ruoan pinta esimerkiksi juustolla

Hauduttaa

Kypsentää ruoka miedolla lämmöllä kannen alla

Kuullottaa

Kuumentaa tuotetta rasvassa siten, että se hieman kypsyy mutta ei ruskistu. Esimerkiksi sipulia kuullotetaan

Leivittää

Käännellä tuotetta vehnäjauhoissa, kananmunassa ja korppu-jauhoissa ennen paistamista

Marmoriliha

Naudanliha jossa rasvaa on kertynyt lihassyiden väliin, muodostaen marmorimaisen kuvion

Napeerata

Peittää tai valella liha kastikkeella

Noisetti

Pieni pyöreä sisäfileepihvi lampaasta, naudasta tai porsaasta

Paneerata, paneroida

Leivittää. Kastaa leike vehnäjauhoon, kananmunaan ja korppujauhoon ennen paistamista rapean paistopinnan aikaansaamiseksi

Tartarpihvi

Veitsellä hienonnetusta tai jauhetusta naudan fileestä tai paistista muotoiltu raakana syötävä pihvi 

Tournedos

Naudan sisäfileen keskiosan molemmilta puolilta saatava korkea ja hieman kapeneva pihvi

Ruskistaa

Kuumentaa lihan pinta nopeasti pannulla rasvaa apuna käyttäen. Ruskistamalla saadaan lihan pintaan kaunis väri, ja ruskistaminen antaa lihalle myös makua

Paistaa

Kypsentää pannulla rasvassa tai uunissa

Paistike

Ks. noisetti Paahtaa Ks. leivittää

Paneerata

Puhdistaa liha luista ja jänteistä

Pareerata

Ks. kuullottaa

Perhospihvi

Kaksi fileestä leikattua ohutta pihviä, jotka ovat yhdestä reunasta toisissaan kiinni  

Rare

Eng. raaka. Kypsyydeltään raa'aksi paistettua lihaa

Renssata

Perata, puhdistaa, esikäsitellä

Sous vide

Kypsennysmenetelmä jossa raaka-aineet pakataan ilmatiiviiseen tyhjiöpussiin ja kypsennetään alle 100 asteen lämpötilassa. Menetelmä säilyttää hyvin ruoan maun ja rakenteen

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.