Hollandaisekastike

Hollandaisekastike

Hollandaisekastike on klassikkokastike, joka sopii mainiosti vaalean lihan tai kalan kanssa tarjoiltavaksi. Hollandaisen valmistus ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman huolellisuutta.

Hollandaisekastike

Arvostele resepti
5 arvostelua

4-6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Mausteliemi

  • 1 kpl sipulia hienonnettuna
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 kpl herkkusieniä halkaistuna
  • 5 kpl valkopippuria (kokonaista)

Kastike

  • 0.5 dl maustelientä
  • 4 kpl keltuaista
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 200 g voita
  • 0.5 tl suolaa

Valmistusohje

Aloita mausteliemen valmistuksella. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja anna kiehua, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Lientä voit myös pakastaa tulevaa käyttöä varten. Liemi kannattaa valmistaa vaikka edellisenä päivänä ennen hollandaisekastikkeen valmistusta, jolloin se saa jäähtyä rauhassa.

Laita liemi ja keltuaiset pyöreäpohjaiseen kulhoon. Kuumenna vettä kattilassa, joka on kooltaan sopiva kulholle vesihauteeksi. Kuumenna keltuaisseosta vesihauteessa kuumentaen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kun keltuainen alkaa kypsyä, muuttuu seos vähitellen paksummaksi ja kuohkeammaksi. Älä anna seoksen kuumentua liikaa, jotta se ei muutu ryynimäiseksi eli juoksetu. Jatka kypsentämistä kunnes seos alkaa muistuttaa rakenteeltaan ja ulkonäöltään vatkattua vaniljakastiketta. Seos on kypsää kun se ei enää maistu raa’alle kananmunalle.

Kaada vesi pois, ota kattila liedeltä ja sekoita keltuaismassan joukkoon sitruunanmehu. Vesihauteena käytetty kattila toimii nyt hyvänä tukena kulholle, jolloin saat molemmat kädet vapaiksi voin lisäämistä varten. Sulata voi kuumaksi esimerkiksi mikroaaltouunissa ja anna voisulan heran painua astian pohjalle. Ala vatkata voin kirkasta osaa keltuaisseoksen joukkoon ensin pieninä lorauksina, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Heti kun se katoaa massan joukkoon, kaada sitä taas vähän lisää. Loppua kohden voit jo vähän nopeuttaa voin lisäämistä. Voimakas vatkaaminen voita lisätessä on tärkeää, sillä kastike saattaa muuten juoksettua. Mausta kastike vielä suolalla ja maista. Jos haluat kastikkeesta samettisen sileää, voit vielä paseerata sen siivilän läpi.

Suosittelemme seuraavaksi

Hae reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.