Makkaraa tiedonnälkään – lyhyt oppimäärä

Makkaraa tiedonnälkään – lyhyt oppimäärä

Makkara määritellään lyhimmillään pötkömäiseksi, lihaa sisältäväksi ruuaksi, jossa on kaksi päätä. Sanakirjassa määritelmä on jossain määrin kattavampi: makkara on lihajaloste, jossa eri aineksista tehty massa on laitettu luonnonsuoleen tai keinotekoiseen suoleen, ja jota syödään keitettynä, paistettuna tai savustettuna eri ruokalajeissa tai viipaleiksi leikattuna.

Kaksoisvirranmaasta matkansa pohjoiseen aloittanut makkara saapui Rooman legioonien kautta Suomeen vuosituhansia kestäneen reissun jälkeen. Makkara mainittiin suomalaisissa raaka-aineinventaarioissa ensimmäisen kerran 1500-luvulla, mutta laajamittaisesta makkaralla mässäilystä ei voitu vielä puhua, sillä teollinen valmistus alkoi Suomessa vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla.

Makkaran valmistus lisääntyi 1900-luvun alkupuolelle tultaessa huimasti, mistä kertoo myös vuonna 1923 perustettu Suomen makkaratehtailijoiden yhdistys. Makkaran suosiosta nykypäivänä kertoo hyvin sen menekki: vuonna 2010 makkaraa syötiin Suomessa keskimäärin 18,5 kiloa asukasta kohden.

Makkaroiden luokittelu

Makkaravalikoimat ovat nykyään suuria, ja makkaroiden luokitus vaihtelee maittain.

Näytä lisää ›
Näytä vähemmän ^

Makkaroiden luokittelu

Makkaravalikoimat ovat nykyään suuria, ja makkaroiden luokitus vaihtelee maittain.

Suomessa suosituimmat makkarat ovat keittomakkaroita, jotka luokitellaan edelleen leikkele- ja ruokamakkaroihin. Tunnetuimpia ruokamakkaroita ovat lenkki- ja grillimakkarat sekä nakit. Muita tuttuja makkaroita ovat kestomakkarat, maksamakkarat sekä raakamakkarat.

Suomalaiset kansallismakkarat

”Liha”-kirjassa on luokiteltu makkaroita ansiokkaasti ”Suomalaiset kansallismakkarat”-otsikon alle.

Näytä lisää ›
Näytä vähemmän ^

Suomalaiset kansallismakkarat

”Liha”-kirjassa on luokiteltu makkaroita ansiokkaasti ”Suomalaiset kansallismakkarat”-otsikon alle.

Tähän kunniakkaaseen joukkoon ovat päässeet lenkkimakkara, nakki, grillimakkara, siskonmakkara, ryynimakkara sekä mustamakkara.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.