Turvallista ruokaa

Tuoteturvallisuus on yksi tärkeimmistä elintarvikkeiden laatuominaisuuksista. HKScan Finlandissa tuoteturvallisuusriskit tunnistetaan ennakoiden ja laatua seurataan jatkuvasti. Tuotteen pakkausmerkinnöissä on kuluttajille tärkeää tietoa elintarvikkeen ainesosista sekä tuotteen säilyttämisestä ja valmistamisesta.

Raaka-aineiden alkuperä selvillä

HKScan Finland hankkii liharaaka-aineen ensisijaisesti omilta sopimustuottajiltaan Suomesta. Tuotteessa käytetyn lihan alkuperän voi tarkistaa pakkausmerkinnöistä. HK-merkkisissä tuotteissa käytetään aina suomalaista lihaa.

Hyvää Suomesta -joutsenlippua käytetään tunnuksena niiden tuotteiden pakkauksissa, joissa käytetään ainoastaan suomalaista lihaa. Arvioimme raaka-ainetoimittajiemme kykyä tuottaa turvallisia ja laadukkaita raaka-aineita toimittajakyselyiden avulla. Raaka-ainetoimittajia auditoidaan riskinarvioinnin perusteella. Tiedämme kaikkien käyttämiemme raaka-aineiden alkuperämaan.

HKScan Finland ei käytä tuotteissaan muuntogeenisiä (GMO) raaka-aineita. Tuotteiden valmistuksessa käytetty kotimainen liharaaka-aine on peräisin eläimistä, jotka ovat kasvatuksen aikana syöneet kotimaista viljaa. Lisävalkuaista tuotantoeläimet voivat saada mm. soijarehusta, jossa tällä hetkellä on tarjolla niin GMO-vapaa kuin GMO-ainesosiakin sisältävä vaihtoehto.

Lisäaineet tuotteiden valmistuksessa

Valmistuksessa käytettävät lisäaineet kerrotaan tuotteiden pakkauksissa. Lisäaineita lisätään elintarvikkeeseen aina vain tiettyä tarkoitusta varten. Käyttötarkoituksia ovat mm. elintarvikkeen turvallisuuden lisääminen estämällä mikrobien kasvua tai elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyttäminen. Useat käytössä olevat lisäaineet ovat luonnosta peräisin ja niitä esiintyy myös luontaisesti joissakin elintarvikkeissa.

HKScan Finland on kuluttajien toivomuksesta lähtenyt aktiivisesti vähentämään lisäaineiden käyttöä silloin, kun se on ollut tuotteessa turvallisuuden ja laadun kannalta mahdollista. Esimerkiksi jo 95 % tuotteistamme on valmistettu ilman natriumglutamaattia (E621).

Omavalvonta varmistaa laadun

Kaikilla tuotantolaitoksillamme on sertifioitu FSSC 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä varmistamassa tuotteiden turvallisuutta ja laatua. Järjestelmän perustana on tuotteiden, raaka-aineiden ja valmistusprosessien vaarojen tunnistaminen, niistä aiheutuvien riskien arviointi ja hallinta. Jokainen ketjun osa huolehtii määriteltyjen laatukriteereiden toteutumisesta. Perustan turvallisuudelle ja laadulle luovat henkilöstön osaaminen, tuotantoympäristön hygienia, hygieeniset työtavat ja katkeamaton kylmäketju. Finas-akkreditointipalvelun akkreditoimassa laboratoriossa seurataan päivittäin raaka-aineiden, prosessien ja tuotteiden laatuvaatimusten täyttymistä. Teemme mm. yli 2300 laboratoriotestiä viikossa, ja lisäksi testaamme esimerkiksi jokaisen sian osalta patogeenit.

Kaasut hidastavat pilaantumista

Liha ja lihavalmisteet pakataan usein suojakaasuun. Suojakaasujen avulla voidaan hidastaa rasvojen hapettumista (härskiintymistä) ja pilaajabakteereiden kasvua sekä edesauttaa lihan punaisen värin säilymistä. Pakattavan lihan tulee aina olla hyvälaatuista: suojakaasuilla ei voida parantaa laatua, ainoastaan hidastaa pilaantumista.

Lihaa pakataan myös tyhjiöpakkauksiin. Tyhjiöpakkauksissa punainen liha muuttuu säilytyksen aikana harmahtavaksi, mutta pakkauksen avaamisen jälkeen se alkaa vähitellen muuttua takaisin punaiseksi lihan päästessä kosketuksiin ilman hapen kanssa.

Suojakaasuina käytetään hiilidioksidia, typpeä ja happea, jotka ovat normaaleja ilmassa esiintyviä kaasuja. Kaasut valitaan kunkin elintarvikkeen ominaisuuksien ja pakkausmateriaalien perusteella. Useimmiten käytetään kahden tai kolmen kaasun seoksia.

Suojakaasupakkausta avattaessa suojakaasut pääsevät pakkauksesta ulos, minkä kuluttaja saattaa havaita hieman epämiellyttävänä hajuna. Haju katoaa kuitenkin nopeasti kaasujen sekoittuessa ilmaan. Avatussa pakkauksessa suojakaasujen vaikutus loppuu, joten tuotteet tulisi käyttää aina mahdollisimman pian avaamisen jälkeen.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.