Lihan alkuperä ja jäljitettävyys

Entistä useampaa kiinnostaa missä liha on tuotettu ja mikä on sen reitti ruokapöytään. HKScanilla halutaan toimia läpinäkyvästi ja avata ketjua vieläkin tarkemmin. Koko ketjun kattavasta vastuullisuudesta huolehtiminen aina tiloilta tuotteeksi on osa päivittäistä tekemistä.

Lähellä tuotettu - lyhyet kuljetusmatkat ovat eläinten ja ympäristön etu

HKScanin toimipaikat Suomessa sijaitsevat pääasiassa lähellä eläintuotannon keskittymiä. Valtaosa HKScanin suomalaisista sikatiloista sijaitsee Etelä- ja Länsi-Suomessa, mistä on keskimäärin noin sadan kilometrin matka HKScanin Forssan ja Mellilän sikateurastamoille. Nautoja HKScan teurastaa Suomessa sekä Itä-Suomen Outokummussa että Länsi-Suomen Paimiossa, jonka vuoksi myös nautojen kuljetusmatkat pysyvät kohtuullisina.

Avoimesti alkuperästä

HK-tuotemerkin tuotteiden alkuperästä luvataan, että niissä käytettävä liha on aina kotimaista. Liha hankitaan omilta sopimustuottajilta Suomesta. Lihan kotimaisuuden tunnistaa Hyvää Suomesta -joutsenlipusta pakkauksissa. Myös muiden raaka-aineiden osalta alkuperä on aina selvillä. Kaikkiin raaka-aineisiin kohdistuu yhtä tiukat laatu- ja vastuullisuusvaatimukset.

Lihan jäljille

Elintarvikkeilta edellytetään vähintään yksi askel taaksepäin ja yksi askel eteenpäin – jäljitettävyyttä ketjussa. Toimijalla on oltava tieto siitä, kuka on toimittanut sille tuotteita samoin kuin tieto yrityksistä, joille sen tuotteita on toimitettu. Jäljitettävyyttä pystytään tällä hetkellä seuraamaan toimitusketjun olemassa olevien rakenteiden mukaisesti erä-/ryhmäkohtaisesti. Jäljitettävyysjärjestelmä on rakennettu tukemaan tuoteturvallisuuden tarpeita.

Tietoa tiloilta

Tällä hetkellä teurastamoilla on tiedossa vähintään tilaryhmätason tiedot eläimistä. Teurastamoihin tulee eläimiä useilta tiloilta päivässä. Eli tiedetään miltä tiloilta eläimet ovat peräisin kunkin teurastuspäivän aikana. Jokaiselta tilalta saadaan eläinten kasvatukseen ja hyvinvointiin liittyviä tietoja, joita käytetään toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. 

Läpinäkyvyyttä ja vuorovaikutusta ketjussa halutaan lisätä avaamalla lihaketjun eri vaiheita tarkemmin. Tutustu HK:n vastuulliseen tuotantoon!

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.