Suora ja epäsuora grillaaminen

Erilaisia lihoja grillataan eri lämpötiloissa. Opettele käyttämään suoraa ja epäsuoraa grillausta lihan mukaan.

1. Vaihe

Jos kummatkin edellä mainituista ovat sinulle vieraita asioita, ja toimit periaatteella ”grilli vaan kuumaksi ja lihat tirisemään”, olet toiminut suoran grillaamisen sääntöjen mukaisesti. Suorassa grillaamisessa grillattava tuote on suoraan lämmönlähteen yläpuolella, eli useimmiten suhteellisen kovassa lämmössä. Tällöin tuotteet kuumenevat ja kypsyvät varsin nopeasti. Tämä on se yleisin tapa grillata, ja se sopiikin suosituimmille grilliruuille, kuten ohuille pihveille ja leikkeille, makkaroille, vartaille, kalalle ja kasviksille.

2. Vaihe

Epäsuorassa grillaamisessa hehkuvat grillihiilet siirretään grillin toiselle puoliskolle, ja grillattava tuote pidetään hiilettömän puoliskon yläpuolella. Hiilet voidaan myös siirtää renkaaksi grillin reunoille, ja liha vastaavasti grillin keskelle. Kaasugrillissä homma onnistuu sammuttamalla osa polttimoista ja siirtämällä liha sammutetun polttimon yläpuolelle. Näin lihaan kohdistuva lämpö on suoraan grillaustapaan verrattuna huomattavasti alhaisempi, kypsyminen tapahtuu hitaasti, eikä lihan pinta pala. Tämä grillaustapa sopii erityisen hyvin rasvaisille ja pitkää kypsennystaikaa vaativille lihoille, kokonaisille fileille sekä kokonaiselle broilerille. Usein grillaaminen aloitetaan suoralla grillaustavalla, jolloin lihan pintaan saadaan kaunis pinta ja reilusti grillin antamaa makua. Tämän jälkeen siirrytään epäsuoraan grillaamiseen, ja kypsennetään tuote loppuun lihalämpömittaria apuna käyttäen. Monissa nykyaikaisissa grilleissä on sisälämpömittari, jonka avulla grillin lämpötila on helppo pitää riittävän alhaisena pitkää kypsennysaikaa vaativia lihoja grillatessa. Sopiva lämpötila epäsuoraan grillaamiseen on n. 100 – 120 °C. Alla olevasta taulukosta näet esimerkkejä suosituimpien kesäherkkujen grillausmenetelmistä ja sisälämpötiloista.

Grillaustaulukko.jpg

Muut käsittelyvinkit

Kypsennetyn porsaanfileen vetäytyminen ja leikkaaminen

Kalvon poistaminen porsaan ulkofileestä

Suora ja epäsuora grillaaminen

Lehtipihvin nuijiminen

Kalvon poistaminen porsaan poskesta

Kalvon poistaminen naudan rinnasta

Kypsän lihan grillaaminen

Porsaan ulkofileen suikalointi

Kalvon poistaminen naudan sisäfileestä

Kalvon poistaminen naudan ulkofileestä

Pulled pork

Porsaanfileen marinointi

Naudan ulkofileen leikkaaminen

Naudanfileen maustaminen

Naudan kyljen maustaminen

Naudanpaistin kuutioiminen

Porsaan ulkofileen leikkaaminen

Porsaan ulkofileen sitominen

Naudanfileen sitominen

Naudan entrecôten marinointi

Porsaan sisäfileen leikkaaminen

Naudan ulkofileen marinointi

Naudan lavan kuutioiminen

Porsaanfileen maustaminen

Naudan paahtopaistin maustaminen

Lihasuikaleiden marinointi

Naudan entrecôten leikkaaminen

Naudan sisäfileen leikkaaminen pihveiksi

Porsaan niskan marinointi

Porsaanpaistin maustaminen

Paistin sitominen

Ribsien grillaaminen

Porsaan ulkofileen paistaminen pannulla

Porsaanpihvin paistaminen pannulla

Porsaanpaistin ruskistaminen pannulla

Kokonaisen naudanfileen grillaaminen

Naudan häntien hauduttaminen

Porsaan ja naudan kyljen grillaaminen

Porsaan poskilihojen hauduttaminen

Porsaan niskan ja etuselän hauduttaminen

Naudan entrecôten paistaminen

Lihasuikaleiden ruskistaminen

Naudan rinnan keittäminen

Naudan ulkofileen paistaminen

Naudanpaistin ruskistaminen pannulla

Porsaan lavan hauduttaminen

Porsaan poskilihojen ruskistaminen

Porsaan fileepihvien grillaaminen

Naudan lavan keittäminen

Naudan fileepihvien paistaminen pannulla

Porsaan niskan grillaaminen

Lihakuutioiden ruskistaminen pannulla

Porsaanfileen grillaaminen

Naudan häntien ruskistaminen pannulla

Naudan paahtopaistin grillaaminen

Naudan sisäfileen paistaminen

Kypsennetyn porsaan sisäfileen vetäytyminen ja leikkaaminen

Kypsennetyn naudan ulkofileen vetäytyminen ja leikkaaminen

Kypsennetyn porsaanpaistin vetäytyminen ja leikkaaminen

Naudanpihvin grillaaminen

Joulukinkun valmistaminen

Kypsennetyn naudanpaistin vetäytyminen ja leikkaaminen

Kypsennetyn naudan sisäfileen vetäytyminen ja leikkaaminen

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.