Näin valitset joulukinkun

Potkallinen joulukinkku on suomalaisten kestosuosikki, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy. Lue ohjeet ja löydä sinun joulupöytääsi sopiva kinkku!

Kinkun valinta

Kinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi! Katso ohjeet myös kinkun sulatukseen, paistoon ja kuorruttamiseen.

Valitsisinko kinkun potkalla vai ilman?

Suomen suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla, joka on kinkun alaosa eli potkapää. Siitä on poistettu kinkun sisällä kulkeva luu, joten se on helppo viipaloida joulupöydässä. Potka tuo kinkkuun juhlavaa ulkonäköä ja perinteistä joulukinkun muotoa. 

Luuton kinkku puolestaan tehdään kinkun yläosasta, ja se on nahkaa lukuun ottamatta täyttä syötävää. Luuton joulukinkku kääritään rullalle, verkotetaan verkotuslaitteella ja suolataan. Luuton kinkku ei ole ihan niin juhlavan näköinen kuin potkallinen joulukinkku, mutta se on helpompi käsitellä ja mahtuu pienempäänkin uuniin. Jos joulukinkun haluaa keittää paistamisen sijaan, on luuton kinkku hyvä valinta. 

Viime jouluna valikoimiin tuli Mestarin juhlakinkku, joka on premium-versio luuttomasta juhlakinkusta. Se on huolellisesti käsityönä muotoiltu ja sen sisältä on poistettu rasvaa. Sen nahka on muotoiltu tyylikkääksi 25x10 cm kokoiseksi hatuksi. Tänä jouluna Mestarin juhlakinkkua on saatavilla kahdessa eri koossa ja sekä tuoreena että pakastettuna.

Tutustu kaikkiin HK:n herkullisiin joulukinkkuihin

Kinkun suolaus

Joulukinkkuja on saatavana sekä harmaa- että punasuolattuna. Harmaasuolaaminen tarkoittaa sitä, että suolaamisen yhteydessä ei käytetä nitriittiä, joka saa aikaan kypsän joulukinkun punertavan värin. Nitriitti toimii joulukinkussa myös säilöntäaineena, joten harmaasuolatuista joulukinkuista valtaosa myydäänkin pakasteena hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Punasuolattuna on saatavilla kypsä ja valmiiksi viipaloitu joulukinkku. Osa kinkuista myydään myös tuoresuolattuina ja ilman pakastamista. Nitriitittömyytensä vuoksi niiden säilyvyysaika ei kuitenkaan ole kovin pitkä.

Joulukinkun suolaaminen tapahtuu neulasuolaamalla. Joulukinkun sisään johdetaan neulojen avulla suolalientä, jonka avulla saavutetaan haluttu joulukinkun suolapitoisuus. Säilytyksen aikana suola imeytyy lihaan ja näin saadaan tasaisesti suolattu joulukinkku. Miedommin suolatun joulukinkun ystäville on tarjolla oma vaihtoehto, jonka suolapitoisuus on vain 1,3 % normaalin 1,9 %:n sijaan.

Minkä kokoisen kinkun valitsisin?

Joulukinkun koon valintaan vaikuttaa moni asia. Kuinka monelle hengelle kinkusta on riitettävä, kuinka pitkään kinkkua on tarkoitus syödä vielä aattoillan jälkeen ja onko kinkun tähteitä tarkoitus hyödyntää muussa ruuanlaitossa? Myös joulukinkun rooli joulupöydässä vaikuttaa sen koon valintaan. Mikäli kinkun lisäksi pöytä notkuu runsaasti muita joulun herkkuja, saattaa kinkku jäädä sivuosaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää 1 kg/aikuinen ja 500 g/lapsi. Kilo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta osa painosta menetetään kypsennyksen aikana, ja osa saattaa päätyä vatsoihin jo ennen aattoa. Luun osuus perinteisessä joulukinkussa on noin 2 kilon verran, joten sekin kannattaa ottaa huomioon kinkun valinnassa.

Raakojen kinkkujen lisäksi saatavilla on myös valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja, kokonaisena ja viipaloituna. Valmiiksi kypsennetty kinkku on joulun stressittömin vaihtoehto. 

Katso ohjeet myös kinkun sulatukseenpaistamiseen ja kuorruttamiseen.

Jäikö jokin kinkun valinnassa vielä askarruttamaan? Käy läpi usein kysytyt kysymykset tai kysy suoraan HK:n joulukokilta live chatissa tai Facebookissa. Katso aikataulu.


Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.